Perintis Andalusia Era Globalisasi

http://tokselehor.blogspot.com/

 
تقويم الهجرية
Masa Itu Kehidupan

مصرى

ماليزيا

جامعة الازهر الشريف


Waktu Solat

Kunjungan Hormat
Feedjit Live Blog Stats BKPJM TOP BLOGAzharian's Topsite
Komentar

Free chat widget @ ShoutMix
Pesanan Syeikh Kepada Muridnya
Minggu, 17 Agustus 2008
Bismillahirahmanirrahim...

Segala puji hanya layak kepada Allah SWT yang mentadbir alam ini baik yang berada di langit, bumi mahupun yang tidak diketahui oleh makhluk, selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW, para sahabat dan sakalian muslimin.

Apa yang aku ingin perkatan ini merupakan pesanan Guru kesanyanganku Prof. Dr. Abdullah Al-Syazili di dalam satu majlis bersama beliau baru-baru ini, dan pesanan ini aku telah sampaikan kepada kawan-kawan sepengajian dan aku rasa ada baiknya untuk sebaran dan tantapan umum dengan menggunakan gaya bahasa dan sedikit tambahan dari aku sendiri.

Ketahuilah hai pemuda-pemudi semua,kamu merupakan duta kecil kerajaan kamu, umat Islam, masyarakat kampung dan ahli keluarga kamu semua. Ini merupakan amanah yang wajib kamu laksanakan dan perlu dipikul bersama. Tiga perkara yang perlu kamu laksanakan dan tunaikan sepanjang keberadaan kalian di bumi Mesir ini, pertama: pastikan kita menjadi orang yang berilmu, kedua: pastikan kita menjadi orang yang dapat beramal dengan ilmu dan yang ketiga: pastikan kita menjadi tentera kepada agama Allah SWT.Insya' allah aku akan kupaskannya sebagaimana berikut.

Sudah menjadi fardhu 'ain keatas pemuda-pemudi dulu dan kini untuk melengkapkan diri mereka dengan ilmu pengetahuan, kerana tidak ada alasan bagi seorang pun dari kaum Muslimin untuk mengabaikannya sama sekali. Terutamanya bidang pengkhususan masing-masing, pastinya satu perkara yang janggal bila mana kita tidak dapat menguasai dan faqih dalam perkara tersebut. Satu perbandingan yang mudah, seorang yang tidak mempunyai harta untuk dikeluarkan zakat(tidak cukup nisob) maka tidak wajib untuknya mengetahui hukum-hukum zakat, begitu juga dengan mengetahui rukun-rukun haji dan syarat-syaratnya bagi mereka yang tidak mampu untuk menunaikannya. Sebaliknya mengetahui tentang wajibnya zakat dan haji, maka hukumnya adalah wajib. Persoalannya sekarang ialah, kita merupakan orang yang diamanahkan untuk menguasai dan mendalami ilmu ini. Pastinya ia menjadi kefarduan dan kewajipan keatas diri kita.

Point yang kedua, peringkat untuk beramal dengan apa yang dipelajari adalah satu tuntutan. Kita tidak mahu menjadi orang yang siang dan malamnya dengan majlis ilmu,kesana dan kesini untuk mencari ilmu, tapi sayangnya akhlak mereka bagaikan manusia yang hilang pedoman hidup yang tidak ada bezanya dengan si jahil. Pun begitu tugas menuntut ilmu adalah wajib dan satu perkara yang penting sebagaimana sabda Nabi Muhammad SAw yang bermaksud: Siapa yang bertambah ilmunya, tetapi tiada bertambah petunjuknya, maka ia tiada bertambah melainkan jauh daripada Allah SWT" minta dijauhkan dari sifat tersebut.

Pesanan yang sterusnya, apabila kita melepasi kedua-dua peringkat tersebut semistinya kita adalah tentera yang menjadi kewajipan untuk menyebar, menyampai dan menjelaskan kepada msyarakat tentang islam ini. Berapa ramai kaum china, india dan beberapa kaum yang lain telah memeluk Islam hasil daripada gerak kerja dan hasil ketumbokan tentera yang lahir daripada bumi Mesir ini? apakah kerja yang telah kita lakukan untuk mereka? mendekatkan mereka dengan Islam ataupun manakutkan mereka dari memahami Islam?

Kesimpulanya sebagaimana yang disebut oleh Imam Habib Abdullah Haddad " perumpamaan seorang jahil yang cuai dalam meuntut ilmu(wajib) laksana seorang hamba yang dikirim surat oleh tuannya yang memerintahkannya melakukan beberapa perkara dan melarang beberapa perkara. Malangnya sang hamba itu tidak melihat isi surat tersebut, kerana tidak mengerti apa yang terkandung di dalamnya, padahal ia boleh mempelajarinya dan bertanya kepada orang lain. Demikian pulalah dengan perumpamaan seorang alim yang tiada beramal dengan ilmunya, laksana seorang hamba yang melihat isi surat tuannya serta mengetahui apa yang terkandung di dalam surat itu, akan tetapi ia enggang mematuhi segala suruhan yang terkandung di dalamnya serta menjauhi segala larangannya.

akhir Said
posted by Mohd Hushaimi Hussian @ 20.50  
0 Comments:
Posting Komentar
<< Home
 
Panji Islam
Photobucket - Video and Image Hosting
About Me

Name: Mohd Hushaimi Hussian
Home: Tanta, Garbiyyah, Egypt
About Me: Dilahirkan di Kg. Kok Pasir @ Tok Selehor, Pendidikan :Pasti Tok Selehor, Sek. Keb. Kok. Pasir/Maahad Muhammadi Tumpat/ Sekarang ,Kuliah Syariah Islamiah Tahun 4, Universiti Al-Azhar Tanta, Mesir
See my complete profile
Previous Post
Archives
Links
Powered by

BLOGGER

© 2005 Perintis Andalusia Era Globalisasi Blogspot Template by Isnaini Dot Com